Nyheter

Skärmavbild 2016-07-25 kl. 20.50.09

Angående julledigheten i Håslöv.

Vi har alltid sammanslagning på Östra Grevie förskola, då vi i dagsläget har så få barn, så kan vi endast ha ett kök öppet. Personalen kan även hjälpas åt med öppningar/stängningar och sina raster osv. Så fort vi växer kommer vi att ha fritids i Håslöv igång även under jul/sommarlov.

Följande lov ser ut såhär: Vi stannar kvar i Håslöv samma dag vi slutar skolan den 21/12, samt dagen efter på fredagen den 22/12, då är både Peter och Linda på plats. Sedan är det endast Svedala elever anmälda under strödagar, så då stannar de på vår andra förskola i Svedala. Den 8/1 kommer det dock att behövas omsorg för en del, så då är det återigen Östra Grevie som gäller. Elever från Svedala bussas ut dit, andra elever får föräldrarna lämna själv i Östra Grevie.. Den 9/1 startar skolan som vanligt med morgonfritids från 7.30. Skoldagen är enligt schema, fritids avlutas som vanligt på em.

Vi har några veckor dit med massor av roliga aktiviteter, så jag hoppas att vi ses innan jullovet.

—————————————————————-

Dec/jan

Nu börjar det att närma sig en massa roliga och intressanta saker innan vi går på en välbehövlig julledighet. Vi kommer att ha den årliga Nobelfesten med föredrag och prisutdelningar, samt en god 3 rätters måltid den 8/12.

Strax stundar också lucia, och vi tränar redan skönsång för fullt.

Skolavslutningen den 21/12 kommer troligtvis också att bjuda på trevligheter, vi är inte fullt klara med den planeringen…

Sedan stänger vi ner skolan för sammanslagning i Östra Grevie på vår förskola där. Vi har fritidspersonal med, och vi kommer att hitta på saker för fritidsbarnen, men även i viss mån umgås med de andra.

Skolan startar igen den 9/1 kl 8.30 som vanligt, därefter ser vi mycket fram emot en ny termin och vårt nya tema ‘val/demokrati’ (eftersom det är ett valår).

Nya elever börjar efter jul samt under våren, så det ser vi mycket fram emot, det är så roligt att skolan stadigt växer.

Har ni funderingar på vår skola så finns det enstaka platser fortfarande detta läsåret.

Glöm inte, på vår skola får man vara ‘Lik, olik och helt unik’!

——————————————————————————-

November

Vilken härlig höst vi har, så skönt att börja veckan efter höstlovet med skinande sol.

Vi vill påminna om att vi har öppet hus för alla ”nyintresserade” av vår skola. Det är dropp in den 13/11 mellan 17-19. Då finns lärare, rektor, fritids och huvudman på plats, så att ni kan få mer info om oss och ställa många frågor.

Vi vill påminna om att vi har studiedag den 20/11, och fritids är öppet, men man ska ha anmält om man kommer till fritids den dagen.

Intresset för skolan är stort, vi har många förfrågningar från bl.a. boende i andra kommuner, och som vi tidigare sagt så är alla välkomna till Håslövs byaskola oavsett var man bor. Vi tar emot elever under hela läsåret beroende på om det finns plats i respektive klass, just nu har vi två klasser, en F-3, samt en 4-6 och dessa har begränsat med platser detta läsår, men ännu finns det plats i båda.

———————————————————————————-

Oktober

OBS!! På höstlovet V 44 är inga elever anmälda boende i Vellinge kommun, så då håller skolan stängt. (gäller ej Svedala barnen, då Pilbågen håller öppet för dem).

De som levererar vår mat har köpt ytterligare en restaurang i Malmö och vi får nu maten därifrån istället för 2 valv och kök, denna heter Postiljonen och har samma kökschef som innan.

Vi fortsätter med våra studiebesök, nästa besök blir den 19/10 på Tekniska museet i Malmö.  Obs! Matsäck.

Vi har fortsatt inbokade visningar av skolan så vi växer sakta, vilket vi tycker är jätteroligt. Vi har fått oerhörd positiv respons av de som nyligen bytt från en stor skola med allt vad det innebär, till oss i Håslöv.  På vår skola har alla möjlighet att vara sig själv. Platser finns och vi har intag hela året. Välkomna!

Efter höstlovet börjar vår nya specialpedagog Ulf, honom hälsar vi hjärtligt välkommen till Håslövs byaskola.

Studiedag påminner vi om den 20/11, då är fritids öppet som vanligt, ni som kommer måste anmäla detta.

__________________________________________________________________________

Intresse för skolan börjar bli stort, då det inte finns så många små skolor längre, så kommer förfrågningar/intresse just nu från Malmö/Trelleborg. Jätteroligt.  Då vi har vår egna kö så söker man direkt till oss.  Lättast är att skriva ut en köanmälan och skicka in, så tar vi kontakt för en visning inom kort. Hos oss kan man börja när som helst, behöver ej vara i samband med ny termin.

Följ oss gärna på Facebook, där det bl.a. finns en fin artikel från Lokaltidningen.

https://www.facebook.com/H%C3%A5sl%C3%B6vs-Byaskola-%C3%A5rskurs-F-6-1476253912589937/

Nästa på skolans agenda är Skoljoggen på fredag, detta tar vi under sista lektionen och grillar därefter med alla elever. Därför slutar de lite senare den dagen.

Den 3/10 har vi föreläsning av Sysav angående vårt tema hållbar utveckling.

Vi har kommit igång bra med vårt digitala användande, både Smartboard, Ipads, och laptops används flitigt i undervisningen. De äldre eleverna använder dessutom Google classroom som sin plattform. Så småningom kommer vi även att börja med programmering.

Strax kommer vi att dra igång alla utvecklingssamtal.

Njut av den fina hösten!

———————————————————————————–

Obs! Matsäck både den 19/9 Foteviken heldag, samt den 19/10 Tekniska museet heldag.

September 2017

Vi har haft årets första föräldramöte, och vi tackar alla som kom. Det var verkligen ett bra och konstruktivt möte, där era frågor och funderingar hjälper oss på skolan att utvecklas framåt. Vi tackar Maria och Danny för att ni ställer upp som föräldraråds representanter. Det som ligger närmst i tiden för eleverna den 19/9 är att vi ska åka och besöka Foteviken angående ‘Skapande skola’, sedan får skolan besök av Sysav den 3/10 med tanke på vårt tema ‘Hållbar utveckling’. Därefter den 19/10 ska vi åka in till Tekniska museet, så det händer mycket intressant och utvecklande just nu för våra elever på Håslövs byaskola.

Tillägg: Skoljoggen har vi någon gång under v 37. Frivillig insamling till Clowner utan gränser.

————————————————————————————-

Aug 2017

Historia:

Vi har fått ta del av en del foto och historik från skolan då den var verksam runt ca 1930. Då arbetade man i helt åldersblandade klasser som vi gör även idag. Så man kan säga att skolan har kommit tillbaka till sin ursprungsform. Vi kommer att delge denna infon så småningom på vår hemsida, då den är väl värd att se.  Det vi bl.a. kunde utläsa var att man ej bestraffade eleverna med aga som på den tiden var brukligt i den svenska skolan, utan man hade helt andra konsekvenser för ”olydigheter” som var långt ifrån fysiskt. Även detta går hand i hand med dagens filosofi och barnsyn på Håslövs byaskola, naturligtvis är aga borta sedan länge som väl är, men barnsynen och tron på det rika kompetenta barnet finns väl utpräglat på vår fina skola även idag.

Vi har nya pedagoger anställda på skolan från denna hösten:

Josefine arbetar med klasserna F-3, och Marcus arbetar med klasserna 4-6, och Peter och Linda har fritids tillsammans. Peter kommer som vanligt att öppna även detta läsåret, och Linda stänger. Fortsätt att njuta av solglimtarna, kanske de stannar mer stadigt nu under augusti…..

————————————————————————————-

 

Sommar/höst:

Skolinspektionens besök i Maj, resulterade i följande:

3 skola1 fritids

Beslut grundskola Håslövs byaskola Vellinge 22juni2017

Beslut fritidshem MIBA Skolor AB 22juni2017

Detta är tack vare ett oerhört hårt och intensivt arbete, både av ledning och vår fantastiska personal, då vi inte under inspektionen  i maj hade varit ägare till skolan mer än sen augusti -16. Det är ett bra betyg och ett kvitto på att hårt arbete lönar sig!! Detta arbete kräver kontinuitet och fortsatt idogt arbete, för att denna skolutveckling och höga kvalitet ska fortskrida framåt.

Vidare under sommaren arbetar vi intensivt med att ta fram vår egna profil på Skolan, till hösten kommer den att presenteras.

Vi arbetar även flitigt både på utsidan och insidan med att utrusta skolan med både pedagogiska förbättringsåtgärder, men även den fysiska miljön.

Vi kommer också att få en del nya elever vilket vi tycker är väldigt trevlig, och även en nyanställd lärare till 4-6 an som heter Marcus.

Vi kommer att kontinuerligt ha samarbete med förskolor, så att vissa dagar kommer en del femåringar komma på besök till skolan, och de är varmt välkomna.

….fortsättning följer, tills dess njut av sommaren!

———————————————————————————-

V 19-21 Obs, tryckfelsnisse hade tidigare skrivit fel ang fritidshemmets dag, men nu stämmer det!!

  • Den 9/5 fritidshemmets dag med droppin kl 14-17. Vi bjuder barnen på grillad korv till mellis, och fika till föräldrar som tittar in under eftermiddagen.
  • 17/5 Skolinspektionen besöker oss hela dagen.
  • 1/6 utflykt för hela skolan till Ystad djurpark 8.30-ca 15.30.
  • 8/6 grillkväll kl 17-19, medtag picnickorg med det ni vill grilla, vi har grillar igång. Barnen på skolan får korv m bröd av oss.
  • 12/6 skolavslutning i kyrkan från kl 8.30, därefter ses vi som vill på skolan för en liten fika precis som i julas.
  • Sammanslagning av sommarfritids på Östra Grevie förskola från den 13/6 och fram till 14/8 då vi öppnar som vanligt i Håslöv 6.30-17.
  • Betalningsfritt under Juli månad för er som har fritids.

images998TB917

V 17-18

Sammanslagning av sommarfritids på Östra Grevie förskola ger en kompensation med gratis fritidsavgift under Juli månad, för alla inskrivna på Håslövs byaskolas fritidshem..

Vi kommer snart att påkalla till en storutflykt för hela skolan som kommer gå av stapeln den 1/6 och varar hela dagen.

Vi blir fortsatt inbjudna till Kulturskolan, och nästa gång är det alla i år 2 som ska komma in för att lite närmre få prova på olika instrument. Jättetrevligt!

Vi håller på att rekrytera en ny lärare för det stundande mellanstadiet, och vi har fått in några trevliga ansökningar som vi hoppas mycket på.  I januari kommer även Susanna tillbaka och ger skolan ytterligare en förstärkning i lärarlaget på skolan.

Den 9.e mars gick det ut mail från Johan, ni som inte fått detta mail kan väl höra av sig till Johan, då han har samma mailadresser som Marianne och oss andra, och gått i tron att alla fått hans info.

Ha en trevlig helg, och en fin Valborg!

 

V14

Vi kommer att byta matleverantör till en restaurang som heter ”2 valv och kök”. Deras filosofi är husmanskost lagat från grunden, stor del ekologiskt, samt närproducerade grönsaker. Vi är glada för att vi kan inleda ett samarbete och har god daglig kontakt med kökschefen Thomas. Nu kommer matappen åter att fungera framöver.

https://restaurang2valv.gastrogate.com/lunch/

 

V 13

Idag har vi i ledningen tagit beslut om att vi till hösten kommer att starta mellanstadiet på skolan. Det blir en åldersblandad klass från 4-6.

Då vi sedan 2009 har arbetat med F-6 på vår andra skola, även det i åldersblandade klasser, så känner vi oss mycket trygga i den arbetsformen.  Rekrytering på en lärare för den aktuella gruppen pågår.

Vi kommer även att ha kvar den lilla gruppen för nyanlända som Johan håller i.

Marianne kommer att fortsätta med sin F-3 även till hösten.

Vi tycker att det är trevligt att skolan växer sakta men säkert, och blir vi ännu större så kommer vi att se över att återgå till åldershomogena klasser igen.

Maria, skolhuvudman.

 

 

 

V 11

Våren är på ingång det märker vi, underbart.

Nationella proven för årskurs 3 är i full gång, och om allt flyter på så ska dessa vara avklarade fram till påsk.

Vi arbetar nu med temat Forntiden i SO, och då arbetar man i arbetsgrupper med hela skola.

På fritids fortsätter vi med våra aktiviteter och går bl.a. till Ängavallen varje onsdag för att leka, men även för att följa våra träd.

Enkäter är utskickade och ska in denna veckan, vi vore tacksamma om alla ville ta sig tid och lämna in den.  Hittills ser de inkomna mycket bra ut, men några har gett oss lite att funder över, vilket vi tycker är mycket bra och är syftet.

Rektor Mia är på plats fysiskt varje torsdag, men kan även nås via telefon/mail alla dagar i veckan. Mia uppskattar mycket om man kommer direkt om man har frågor och funderingar, så att vi kan ta sakerna direkt istället för att fundera och oroa sig i onödan.

Annars finns Marianne och Johan på plats varje eftermiddag, då kan man ringa eller varför inte komma in en sväng om man har frågor till dem.

Vår slutna FB grupp har ännu inte så många medlemmar, så ännu fyller den inte sitt syfte. Sök gärna medlemskap i den så att den kan börja användas.

Påsklovslappar och sommarlovslappar är ute eller på G ut, vänligen lämna in dessa så fort ni vet.

Ny matleverantör kommer inom kort, och startar redan den 3/4. Vi satsar på husmanskost lagat från grunden, och en stor del ekologiskt. Därefter kommer matappen att fungera klanderfritt igen. Vi kommer lägga upp information på hemsidan när allt är klart med en länk så att man kan läsa mer om restaurangen och vad de står för och levererar.

Ha en skön dag i det vackra vårvädret!

 

/ Maria skolchef

 

V8

Några är på ett härligt sportlov, en del finns på fritids denna veckan, det viktigaste är att vi har det bra oavsett om vi är på fritids eller bortresta.

Nu har vi haft en hel del visningar av vår fantastiska skola, och den stora frågan är ”kommer ni ha mellanstadiet”? Vi svarar ja OM ´vi får tillräckligt elevunderlag, vi har tillstånd till att driva skola upp till årskurs 6.

Så du som funderar på att börja på Håslövs byaskola, tveka inte utan boka en personlig visning, så att vi kan få lite pejl på vilka barn vi kommer att ha till hösten. En del bor i annan kommun och det tycker vi bara är trevligt, det är ju ett fritt skolval så alla är välkomna!

Följ oss gärna på FB där kan ni se lite vad vi gör,  den sidan används också till att göra reklam för oss.

https://www.facebook.com/Håslövs-Byaskola-1476253912589937/?fref=ts

Under våren kommer vi sakta men säkert att köra igång med Nationella prov för 3:orna. Det kommer säkert att gå alldeles utmärkt.

Vi kommer även att ha besök av Skolinspektionen i maj, och de är hjärtligt välkomna.

Har ni funderingar så kontakta oss gärna, annars njut av vårsolen, jag är säker på att den kommer fram mer och mer.  / Maria

 

v 6

Vi har fått ett stort intresse för vår fina skola i Håslöv, och kommer att hålla en öppen visning torsdagen den 16/2 mellan 16-18. Då är ni hjärtligt välkomna, och gärna tillsammans med era barn!

Adress: Norra Håslövs byaväg 26, 23591 Vellinge.

Tel rektorn: 0735-181498 för mer info.

Sprid gärna ordet!  Välkomna!

/ Maria skolchef.

 

 

V 5

Hej och god fortsättning!

Vi har nu gjort en FB grupp för personal och vårdnadshavare på Håslövs byaskola.

Den är tänkt att få fram snabb info, såsom ”vi blir sena idag” eller ”Lisa ska med Kalle hem kl 15”, eller, ”jag hämtar Erik kl 11 för vi ska till tandläkaren” osv, osv. Vi har gjort gruppen sluten, men ej hemlig.

 

Gruppen heter Håslövsbyaskola infosida föräldrar/personal.

Hoppas att ni hittar den, annars prata med Johan.

För övrigt så går det bra att fortfarande ringa på tel 040-423192, eller på 0725-830034.

/ Maria

 

V 50

Snart jul!

Vi har haft en fantastisk lucia med eleverna i Håslöv, inte ett öga var torrt. Underbart!

För info: Vi har en vikarie inne som har arbetat inom företaget i många år. Peter är i grund och botten målare och driver egen firma sedan 25 år tillbaka, men har arbetat som gymnasielärare på en yrkesskola tidigare, och har stor erfarenhet från skolvärlden. Peter vikarierar just nu vid behov,  och är resurs i klassen resten. När vi behöver hantverkshjälp så sköter han även den biten på våra 4 enheter, lite allt i allo.

Vi håller just nu på att etablera ett samarbete med en liten förskola i Höllviken, och hoppas att detta ska komma igång inom kort.

Nya taxor för fritids kommer i januari, dessa finns att läsa om på Vellinge kommuns hemsida under ”taxor och avgifter”.

Nu närmar sig avslutningen i kyrkan på tisdag, och vi från Håslövs byaskola önskar alla ett fantastiskt jullov, och en riktigt God Jul & Ett Gott Nytt År.

Sedan ses vi igen i januari för er som ej har fritids under lovet.

/ Ledningen

V45

Kartläggning av elevernas kunskapsnivå är nu klar i de olika ämnena, vilket gör att vi nu efter lovet kommer att göra vissa schemalagda gruppindelningar. Vi kommer också att utöka arbetet med skoldagboken, samt informera via veckobrev elevens läxor.

Eleverna har också fått individuella planeringar de kommer att arbeta med.

Vi har också börjat öva på luciasånger, texterna till dessa arbetas fram efterhand som vi fastslår låtvalet tillsammans med elevernas önskningar.

Ni som har frågor, hör av er direkt till oss.

Ni är också hjärtligt välkomna att vara med i klassen, meddela dock innan så vi hinner förbereda alla på att det kommer gäster den aktuella dagen.

 

V.37

Nu på onsdag den 14:e är det dags för den årliga skoljoggen, Barnen behöver ta med sig gympakläder. Besök gärna skoljoggens hemsida för mer info.

På torsdag är det gymnastik som vanligt. Vi satsar på att vara ute då det är utlovat varmt väder.

Ta gärna med en märkt vattenflaska som barnen kan ha med sig då vi är ute mycket.

Vi hoppas på att göra ett första besök på Ängavallen denna vecka.

 

 

Från och med den 1/8-16 är vi nu ägare av Håslövs byaskola. Vem är då vi?

Jo vi är två eldsjälar som har drivit förskola/grundskola sedan 2006 med start i Svedala kommun, men även i Vellinge sedan -14.

Vi heter Maria Wiktorsson, samt Birgitta Dahlqvist och är båda boende i Svedala.

Vi har en rektor tillika förskolechef anställd som heter Mia Ylinen, hon är ansvarig för att bedriva skolutvecklingen framåt, samt vägleda all personal etc. Mia kommer att vara fasta tider på skolan, men har även 3 andra enheter, så hon kommer att ha en ”höger” hand på skolan, och det blir vår nyanställda lärare Marianne Eklund.

Marianne har arbetat många år som lärare, men har även speciallärarkompetens. Hon har även varit biträdande rektor på en annan fristående skola tidigare.

Vi är mitt uppe i rekryteringar, så vi kommer att förstärka personalen med fler lärare OM så behövs, samt fritids och kök/städ mm.  Då vi ej vet elevantal ännu startar vi endast med Marianne i nuläget.

Vi kommer att börja med att arbeta åldersblandat, men med resurs i klassen som gör att man kan fördela sig beroende på ämne och nivå.

Skolans lokal är 750kvm, så vi har stora ytor att röra oss på, här ingår även en fin gymnastiksal.

De enheter vi förvärvar vill vi gärna behålla i så lite orört skick som möjligt, så att allt det goda finns kvar och för barnen så små förändringar som möjligt.

Våra andra enheter är följande:

www.pilbagensforskola.se

www.smaragden.info

www.ostragreviefsk.se

75CA9CB1-BCCE-4A1F-8B40-F01A219B72DB1Maria Wiktorsson huvudman, ansvarig för skolorna.

DFC3CA69-3587-46E7-94F9-8FC087C304011Birgitta Dahlqvist huvudman, ansvarig för förskolorna.

E3CAA147-F590-4D9D-AE40-57C75A366A121Mia Ylinen, rektor tillika förskolechef.

"…med livslång lust till lek och lärande"